CIROZA HEPATICA

inapoi inapoi

Statistică

Rata vindecării bolnavilor de ciroză hepatică trataţi cu mijloace naturale

Subliniem că în această statistică, noi i-am considerat vindecaţi şi pe cei cu varice esofagiene şi fibroză hepatică (noduli de regenerare), deşi acestea nu au dispărut (de subliniat că, până în prezent, nici un tratament, indiferent de natura lui, un le poate face să dispară), ci doar s-au ameliorat, reducîndu-li-se stadiul iniţial, precum şi pe cei cu hepatite virale care au degenerat în ciroză, la care virusurile respective nu s-au negativat, însă încărcarea virală (viremia) a revenit la valori normale. Am pornit de la faptul că celelalte analize medicale (în special transaminazele şi electroforeza) s-au încadrat în limite normale şi că bolnavii pot duce oarecum o viaţă obişnuită, cu respectarea unor reguli: dietă adecvată, restricţii privind efortul fizic şi intelectual, tratamente periodice de întreţinere ş.a.

Din 31 de pacienţi, s-au vindecat 27, adică 87 %. Ei au fost trataţi cu mijloace naturale de inginer Voinea-Fănică Ene în colaborare cu regretatul profesor doctor în ştiinţe medicale Ion Pleşca în perioada 1991-1995.

Dintre ei, 24, adică 77 %, prezentau complicaţii grave: ascită, fibroză, splenomegalie, varice esofaringiene şi encefalopatie de origine hepatică.

Mai menţionăm că din totalul pacienţilor, 41 % au apelat la terapia naturistă după ce s-au convins că tratamentul alopat nu dă rezultate, rata vindecărilor fiind în acest caz de 73 % din ei – cu 14 % sub media de mai înainte. Un procent de 48 % au folosit numai mijloace naturale de combatere a bolii, refuzând de la început curele alopate, vindecându-se dintre ei 91 % – cu 4 % peste medie. În fine, 11 % din bolnavi au urmat tratamentul naturist concomitent cu cel alopat, procentajul vindecărilor fiind în acest caz de 90 % – cu 3 % peste medie.

Ce învăţăminte rezultă de aici? În primul rând, că aproape jumătate din pacienţi au recurs la terapia naturistă imediat după descoperirea bolii, fiind documentaţi asupra faptului că mijloacele alopate nu dau rezultatele aşteptate. Şi în al doilea rând, că întârzierile în aplicarea tratamentului naturist scad şansele de vindecare.

Privind etiologia bolii, situaţia este următoarea: 14 virală (hepatite B şi C) – 45% ; 11 etilică – 36% ; 4 medicamentoasă – 13% şi 2 lupică – 6%.

Decesele s-au datorat în principal faptului că bolnavii au apelat prea târziu la tratament sau pentru că nu l-au respectat.

Fundaţia „Terapia Naturistă”

 

Dragoş Gheorghe, 54 de ani, Baia Mare, diagnosticat în anul 2000 cu ciroză hepatică cu virus C, cu ascită, fibroză gr. II şi varice esofagiene st. II.

Analiza iridoscopică efectuată de d-l ing. F.-V.Ene a evidenţiat faptul că boala a apărut pe fondul unei toxemii avansate. I-a recomandat tratament cu plante, Argilă, Petrol, produse apicole ş.a. După 6 luni, analizele medicale au revenit la normal. Fibroza şi varicele esofagiene au rămas, însă s-au redus la st. I. Bolnavul duce în prezent o viaţă obişnuită. Urmează tratament de întreţinere 1 lună pe semestru.

I.T., 48 de ani, Panciu, jud. Vrancea a fost diagnosticat în 2007 cu ciroză hepatică etilică, cu ascită, fibroză gr. III şi varice esofagiene st. II. Medicii i-au mai dat doar 4 luni de trăit.

Tratamentul stabilit de d-l ing. F.-V.Ene, asociat cu restricţii categorice privind consumul de alcool, au dus la revenirea la valori normale a analizelor medicale (cu excepţia celor privind fibroza şi varicele esofagiene, care s-au redus totuşi cu o treaptă). În prezent duce o viaţă normală, urmând regim alimentar strict şi tratament de întreţinere de 1 lună pe trimestru.