OPINII DESPRE...

Ion Plesca
Prof. dr. în stiinte medicale
Prefata la cartea “Sa ne tratam singuri. Ghid de terapie naturista”:

“Inginerul Fanica Voinea Ene, a dobîndit experienta în sfera terapiei naturiste, initial de la unii membrii familiei, cunoscuti ca tamaduitori populari în zona natala, Vrancea. Ca unul dintre mentorii sai spirituali în acest domeniu, pot spune ca nu s-a limitat doar la mostenirea medicala familiala, ci a examinat metodele folosite de diversi terapeuti, a studiat lucrari de specialitate si a urmat cursuri de supravietuire în armata (o disciplina de pregatire de lupta legata direct de alimentatia si combaterea bolilor cu mijloace naturale), fiind el însusi profesor de supravietuire totodata, a efectuat cercetari medicale proprii, contribuind astfel, la mersul înainte al terapiei naturiste ca stiinta.”

Dr. Ion Straua, medic de familie, prefata la cartea “ Sa ne tratam singuri. Ghid de terapie naturista ”:

Inginerul Fanica-Voinea Ene, clarifica multe dintre semnele de întrebare care planau asupra unor mijloace naturale de cura cum ar fi, de pilda, argila, unele preparate fito- si apiterapeutice, anumiti factori dietetici etc. si, mai ales, ne dezvaluie sumum-ul miilor de investigatii personale în sfera terapiei naturiste, al experientei sale îndelungate în domeniu. Terminologia folosita, reteta, compozitia formulelor terapeutice, întreg continutul cartii, confirma rezultatele celor mai recente cercetari ale problematicii prezentate, la unele dintre ele aducându-si cu darnicie contributia si autorul ei. Din aceasta perspectiva, o consider o întreprindere de exceptie, rodul unei munci perseverente si pasionate în sfera atât de veche si totusi noua a medicinii naturiste.

Valentin Ionita, Revista “CALYPSO” nr. 34 / 1993

Pasionat de acest domeniu (terapia naturista – n.n.) dl. Fanica-Voinea Ene, a adunat cu migala si truda , de-a lungul anilor , de la batrâni, numeroase retete, pentru tratarea pe baze medicale românesti stravechi a unor afectiuni, unele chiar grave. N-a ramas însa la nivelul acestora, ci le-a perfectionat, a studiat lucrari de specialitate si a sistematizat observatiile proprii privind folosirea remediilor populare românesti în trapeutica.
Înainte de 1989, n-a putut valorifica experienta si cunostintele acumulate decât sporadic si cu teama, deoarece asemenea practica era considerata vrajitorie, desi membrii familiilor unora dintre mai marii unor judete au apelat câteodata la ,,vrajitoriile” sale. Acum ajuta, pe masura posibilitatilor, oameni aflati în suferinta si, totodata, transmite si în scris din priceperea sa.

Florentin Popa, Revista ,,Formula AS” nr. 384 / octombrie 1999:

Despre meningita virala s-a tot vorbit în ultima vreme. Dificultatile întâmpinate de sistemul sanitar românesc în asigurarea metodelor profilactice si de eradicare a virusului i-au provocat pe terapeutii naturisti sa caute si ei solutii. Printre cei care au obtinut rezultate notabile, se afla si dl Ene Voinea-Fanica, un împatimit al medicinii naturiste.

Gabriel Tudor, revista ,, DRACULA” din 7 noiembrie 2000:

L-am gasit în casa lui din Valeni (pe dl. Fanica-Voinea Ene – n.n.), între muntii pe care îi iubeste atât de mult si care îi dau nu numai ierburile binefacatoare , dar si o putere nestiuta, de-a gasi fiecaruia leacul ce i se potriveste. Înca din copilarie , domnul Fanica-Voinea Ene aduna plante, le amesteca, în combinatii numai de el stiute si le aplica bolnavilor, cu rezultate care uimesc.

Nina Marcu, ziarul ,,NATIONAL'' din 30 octombrie 2000:

De vreo cinci ani, locuitorii strazii Cizmari din orasul prahovean Valenii de Munte se caznesc sa înteleaga un lucru care continua sa-i uimeasca peste masura. Stefan Ene Voinea, vecin de-al lor diagnosticheaza orice bolnav care-i solicita ajutorul numai uitându-se în ochi sau – si mai de neînteles – privindu-i limba. Dupa aceasta operatie, barbatul trece la vindecarea bolilor respective. El foloseste pentru tamaduire plante medicinale care cresc în zona, dar nu numai. Si, daca vecinii îl tot trec pe Fanica prin ciur si prin dârmon, îndoindu-se uneori ca poate realiza tot ce spune, oameni din toate colturile tarii îl cauta pe acesta pentru a le aduce alinare în boli incurabile , precum cancerul si leucemia.

Florentin Popa, revista ,,Formula AS” nr. 410 / aprilie 2000:

Printre terapeutii care în ultima vreme se bucura de o sustinere considerabila în corespondentele sosite în redactie se afla si d-l Ene Voinea-Fanica din Valenii de Munte , unul dintre terapeutii ale carui succese în lupta împotriva cancerului nu sunt deloc de neglijat. Despre d-l Ene Voinea-Fanica s-a mai scris în revista noastra. Anul trcut, el oferea un tratament complex oamenilor disperati, atinsi de virusul meningitei. Astazi, vom vedea în ce consta terapia pe care o aplica în tratamentul bolilor neoplazice si ce rezultate a obtinut.